Verpakking en emballage

Hoe komen we tot deze verklaring? Verpakkingen zijn de afgelopen 10 jaar zo sterk veranderd. We hebben de drastische veranderingen gezien van de innovatieve en in het oog springende verpakkingen van de vroege jaren ’90 tot de saaie, cilindervormige verpakkingen van de jaren ’90 tot de volledig platte, zelfs transparante verpakkingen van elektronisch I.E. georiënteerde producten van de vroege jaren ’90 tot de platte verpakkingen van producten voor de kopers van het computertijdperk van vandaag. In feite kan men gerust stellen dat de verpakking in al die tijd heel weinig is veranderd.

Omdat verpakkingen aan het veranderen zijn is het belangrijk te beseffen dat verpakkingen in dezelfde val lopen als alle anderen. Om op de hoogte te blijven van de produktietechnieken en de eisen van de consument, hebben verpakkingsontwerpers moeten leren conceptualiseren, anticiperen en reageren op de vraag van de consument naar produktinnovatie. Dit betekent dat zowel verpakkingsontwerpers als diverse productie-ingenieurs moeten innoveren en uitvinden in een productverpakkingsscenario waarin slechts twee componenten nodig zijn om een product te maken en een productverpakking met minimale innovatie kan worden vervaardigd. In feite moet voor een eenvoudig huishoudelijk artikel als een koelkast een minimum aan innovatie in de verpakking worden toegepast, terwijl de commerciële koelkast nu een minimum aan nieuwe innovatie van de verpakkingsontwerper vereist. Als er een paar decennia geleden geen kleine voedselverpakkingen, ijsaroma’s en andere artikelen waren gekomen, zouden we niet hebben geweten dat ijsaroma’s zoals slagroom en siropen konden worden gecombineerd om veel verschillende opties mogelijk te maken.

De dagen van massaproduktie van vergulde, vergulde of vergulde artikelen zijn voorbij. Vaker wel dan niet is het enige goud dat nodig is voor het nitreren en vergulden van de meeste verpakkingen, in het kleine deel van het voorwerp. Bovendien kan een eenvoudige plastic zak nu licht worden verguld of van een kleine plastic glans worden voorzien om veel nieuwe producten te creëren. Waarschijnlijk de meest opwindende nieuwe innovatie is het gebruik van een stukje staal of aluminium met een kleine diameter om een tandenstoker te maken die nu een belangrijk instrument is geworden voor verpakkingsontwerpers.

Er zijn veel nieuwe in huis gekweekte alternatieve verpakkingsmaterialen die kunnen worden toegevoegd om uw producten te verpakken. Sommige flessenfabrikanten begonnen metalen poeders of inkt in poedervorm in hun flessen op te nemen om hun flessen tegen de buitenwereld en chemicaliën te beschermen. Verpakking is nu een belangrijk aandachtspunt voor ondernemingen, waarvan de fabrikanten serieus nemen dat verpakking de sleutel tot verkoop is. Bovendien hebben verpakkingsontwerpers deze denkwijze zodanig aangepast dat bijna alle nieuwe artikelverpakkingen nu volledig nieuwe produkten zijn. Veel bedrijven zijn zich gaan realiseren dat spuitgieten op grote schaal wordt gebruikt bij de produktie van vele artikelen. In feite wordt het gebruik van spuitgieten voor de produktie van alles, van tandenstokers tot farmaceutische produkten – de producent van die produkten – op grote schaal gebruikt door verpakkingsontwerpers.

Misschien moeten we niet klagen of ruzie maken omdat de verpakkingsindustrie de laatste decennia zo sterk is veranderd. We kunnen alleen maar hopen dat de behoeften en eisen van de consument en van de fabrikanten van het grote aantal producten dat via de distributie wordt verkocht, zullen veranderen. Natuurlijk zijn de grote stroomlijningsproducten van de laatste jaren fenomenaal geweest. Zo zijn er bijvoorbeeld “nieuwe” productverpakkingen bijgekomen, van vloeibare streamer tot papierproducten en kussenhoezen voor elektronica. Hoewel er nog een lange weg te gaan is voordat alles wat wij in een verpakking verwachten in een “up-to-the-minute” verpakking zit, erkennen wij dat vele paradigmaverschuivingen in de verkoopwereld nu gepaard gaan met deze innovatie in de fabricage.